aktualno


09.10.2018
Vsak mesec naj bo rožnati oktober.


Oktober je svetovni mesec boja proti raku na dojki. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1300 žensk in okoli deset moških, več kot 400 žensk in nekaj moških pa umre. Ko si pripnemo rožnato pentljo, s tem izkazujemo voljo po premagovanju bolezni.  Na žalost pa sodobna medicina za ta boj nima čudežnega orodja. In kljub napredku pri zdravljenju, je največja možnost za zmago še vedno zgodnje odkrivanje bolezni.

Pravočasna diagnoza, ki bistveno poveča obete uspešnega zdravljenja, je cilj niza prizadevanj stroke in civilne družbe. V Sloveniji uspešno deluje presejalni program Dora, ki na preventivni mamograf vsaki dve leti vabi ženske med 50. in 69. letom starosti. Odzivnost je relativno visoka, a vsako zavrnjeno ali spregledano vabilo je zamujena priložnost za bolj varno, bolj zdravo in bolj mirno življenje.

Bolnice, ki se ne odločijo za pregled z mamografom ali se celo izogibajo samopregledovanju dojk, kot najpogostejši razlog za svoje ravnanje navajajo strah. Pred boleznijo, pred slabimi novicami. A čeprav so strahovi običajni del človeške izkušnje, ni razloga, da bi se bali svojega lastnega telesa. Če se poslušamo in opazujemo, si lahko pomagamo ter prosimo za pomoč. Visoko usposobljeno medicinsko osebje ter mnogi požrtvovalni prostovoljke in prostovoljci, ki bolnicam nudijo podporo in tolažbo, so zagotovilo, da bomo pomoč tudi dobili.

Ne ostanimo torej sami s svojimi strahovi. Zavežimo si rožnato pentljo poguma. Posvetimo svojemu telesu pozornost in skrb. Vrnilo nam bo z močjo, zdravjem in dobrim počutjem.