aktualno


26.09.2018
Za moje srce, tvoje srce, za vsa naša srca

29. september - Svetovni dan srca
 
Bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok smrti na svetu. Letno zaradi teh bolezni prezgodaj umre 17,5 milijona ljudi, do leta 2030 pa naj bi se število umrlih povečalo že na 23 milijonov. Z ozaveščanjem moramo zaposleni v zdravstvu javnostim - tako družbi kot posamezniku -  pokazati, da se zavedamo alarmantnih številk in si ne želimo takšnega poteka teh obolenj. Z manjšimi spremembami našega vsakdana lahko življenje podaljšamo in izboljšamo njegovo kvaliteto. To storimo zase, za ljudi okrog nas in po vsem svetu. Skupaj imamo moč, da znižamo kardiovaskularna obolenja. Vendar moramo začeti sedaj!
   
Na letošnji Svetovni dan srca pozivamo k obljubi za zdravo srce. Preprosti obljubi – za moje srce, za tvoje srce, za vsa naša srca. Obljubi, da se bomo prehranjevali na zdrav način, da bomo redno telesno dejavni, da bomo spodbujali otroke in mladino k več aktivnostim, da bomo rekli »ne« kajenju ter s svojim zgledom pomagali, da nam tudi naši dragi sledijo in prenehajo kaditi.
Na mestu je, da se vprašamo, kaj in koliko lahko storimo sami, naši prijatelji in vsi skupaj za manj dejavnikov tveganja, manj srčno žilnih bolezni in prezgodnjih smrti.
 
Osrednja prireditev na Koroškem bo ob Svetovnem dnevu srca, v petek 28. septembra 2018 v Črni na Koroškem.  Izvedla se bodo predavanja o zdravem načinu življenja ter boleznih srca in ožilja, meritve krvnega tlaka in holesterola. Ustavimo se ta petek, razmislimo o svojem življenju in zdravju ter se družimo z ljudmi z zdravim odnosom do svojega, tvojega in našega življenja in zdravja.  
 
Vsak utrip šteje!
 
Pripravili:
Prim. Cirila Slemenik Pušnik, dr. med., spec. interne medicine
Helena Slemenik, spec.