aktualno


05.09.2018
Preprečevanje samomora

Medsebojna povezanost in sodelovanje za preprečevanje samomora
 
10. september je Svetovni dan preprečevanja samomora, ki letos poteka pod geslom ''Skupaj za preprečevanje samomora''. Že peto leto zapored bo v sklopu obeleženja svetovnega dneva preprečevanja samomora potekala  tudi simbolična akcija Prekolesarimo svet, katere pobudnik je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora.

Zaradi samomora v Sloveniji letno v povprečju umre več kot 400 oseb, 25-krat toliko jih samomor poskuša narediti, še več pa jih o tem resno razmišlja. Pri vsakem primeru samomora intenzivno žaluje oz. je pomembno prizadetih  povprečno 135 ljudi. Naša regija je vsako leto v samem vrhu po številu samomorov, k čemur zagotovo pomembno prispeva poleg drugih dejavnikov tudi slaba pokritost in dostopnost psihiatrov, kliničnih psihologov in oddaljenost najbližjih psihiatričnih bolnišnic, kjer zagotavljajo 24-urno nujno psihiatrično pomoč tudi brez napotnice. Duševne težave in motnje lahko v vsakem trenutku prizadenejo vsakogar izmed nas ali naše bližnje. Na žalost pa zaradi stigme veliko ljudi še vedno odlaša z iskanjem ustrezne pomoči in podpore. Samomor je posledica različnih dejavnikov od genetskih, psiholoških, socialnih, kulturoloških in drugih dejavnikov, ki so večkrat v kombinaciji s travmo in izgubo. Samomorilno vedenje je univerzalno, vsesplošno prisotno, zato se tiče in lahko prizadene vsakogar. Vsakdo ima svojo vlogo in lahko nudi oporo ter prispeva k preprečevanju samomora, pri čemer je ključno, da smo medsebojno povezani in sodelujemo. Pomembna je vloga družine, prijateljev, sodelavcev, učiteljev, strokovnih služb, politikov in vlade.

Pri svojih bližnjih bodite pozorni na črnogledost, občutek nemoči, brezupa, nemir, socialni umik, izgubo veselja do življenja, omenjanje smrti in samomora. Vzemite si čas in osebi prisluhnite ter jo spodbudite, da poišče ustrezno pomoč. V stiski niste sami, vedno se lahko obrnete na izbranega zdravnika, splošno dežurno službo in dežurno ambulanto psihiatrične bolnišnice. Nam najbližji sta urgentna psihiatrična ambulanta oddelka za psihiatrijo UKC Maribor in Psihiatrične bolnišnice Vojnik, kamor se lahko po pomoč obrnete 24-ur dnevno, v nujnih primerih tudi brez napotnice.
 
Linda Orešnik, dr. med., spec. psih.
Helena Slemenik, spec.
 


Vir: NIJZ, 2018