aktualno


17.07.2018
Delavnica Anal Band – Prva uspešna vstavitev umetnega analnega traku v Sloveniji
Nekontrolirano uhajanje blata je težava s katero se po nekaterih ocenah bori 2-5% vseh ljudi. Gre za hudo težavo, o kateri bolniki zelo težko govorijo. Ker blata ne morejo nadzorovati se izogibajo družabnim stikom in se zapirajo v hiše in stanovanja. Tema je v naši družbi še vedno tabu. Do sedaj smo jim pomagali z nasveti, fizioterapijo, higienskimi pripomočki, v skrajnem primeru pa z izpeljavo črevesja na trebušno steno – kolostomija.

V tujini že več let nekaterim pomagajo z vstavitvijo umetnega sfinktra – mišice zapiralke. Trak, ki se napolni z tekočino, se ustavi okrog zadnjične odprtine. Trak pomaga zadrževati blato in pline, ko bolnik želi odvajati trak s preprostim mehanizmom izprazni in ga nato ponovno napolni. Uspehi take operacije so pri izbranih bolnikih zelo dobri in jim omogočajo hitro vrnitev v normalno aktivno življenje, saj je operacija minimalno invazivna in za paciente ugodna. Pacienti so namreč iz bolnišnice praviloma odpuščeni že drugi oz. tretji dan.

Prvo operacijo je izvedel Janez Pucelj, dr. med. s sodelovanjem dr. Erika Lorenz iz Alexianer St. Hedwig bolnišnice v Berlinu. Poseg je potekal brez težav. Ob tej priložnosti so našo bolnišnico obiskali tudi specialisti proktologi iz nekaterih drugih bolnišnic.

Poslanstvo: Splošna bolnišnica Slovenj Gradec s svojimi zaposlenimi nudi celovito bolnišnično in specialistično ambulantno zdravstveno oskrbo na sekundarni ravni prebivalcem koroške in savinjsko-šaleške regije. Kot priznana klinična, pedagoška in raziskovalna ustanova skrbi za uravnotežen strokovni razvoj in zagotavlja pogoje za osebnostni razvoj zaposlenih. Spodbuja politiko kakovosti in varnosti obravnave pacienta in upravljanja ustanove. Z aktivnim sodelovanjem z deležniki se vpenja v razvoj regije in sooblikuje zdravstveno politiko.

Jasna Humar, dr. med., predstojnica Oddelka za Splošno in abdominalno kirurgijo in
Helena Slemenik, spec., odnosi z javnostmi