aktualno


09.05.2018
»Kronično srčno popuščanje - poslušajmo svoje srce in ukrepajmo«


Srčno popuščanje je edina bolezen srca in ožilja, katere pogostnost v zadnjem času narašča. Je bolezensko stanje, pri katerem okvarjeno srce ne zmore črpati dovolj krvi, da bi zadostilo potrebam ostalih organov in tkiv. Simptomi in znaki srčnega popuščanja so posledica zmanjšanega srčnega iztisa in s tem zmanjšane prekrvavitve organov. Najpomembnejši so: težko dihanje ob telesnih naporih, težko dihanje v ležečem položaju, utrujenost, zmanjšana telesna zmogljivost, otekanje nog in trebuha ter napadi težkega dihanja v nočnem času.
 
Srčno popuščanje je zelo pogost bolezenski sindrom, ki je ob neustreznem ali zamujenem zdravljenju povezan s slabo prognozo. Zato je še posebej pomembno, da bolnike s srčnim popuščanjem zgodaj odkrijemo in zdravimo ter jih pravočasno in ustrezno informiramo o načinih obvladovanja te bolezni. Prav tako je bistveno, da bolnik sprejme bolezen in se nauči živeti z njo, ter, da na pregledu pri zdravniku odkrito spregovori o vsem kar ga zanima.
 
Zveza koronarnih društev in klubov Slovenije bo ob letošnjem evropskem dnevu ozaveščanja o srčnem popuščanju (12. maj) v sedmih društvih  organizirala predavanja z naslovom » Kronično srčno popuščanje - poslušajmo svoje srce in ukrepajmo«. Predavatelji bodo kardiologi, ki vodijo strokovne svete koronarnih društev, na Koroškem bo to prim. Cirila Slemenik Pušnik, dr. med.
 
Akcija poteka pod pokroviteljstvom družbe Novartis.