Laparoskopska odstranitev miomov maternice


Miomi so tumorji mišičnega tkiva maternice. Prisotni so pri 20-30% žensk v rodnem obdobju. V veliki večini so nenevarni, le v nizkem odstotku so maligne narave.
Lahko se v celoti nahajajo v steni maternice in povzročajo močne in boleče menstruacije. Lahko pa se bočijo v maternično votlino in so vzrok močnim, bolečim in dolgotrajnim menstruacijam in vmesnim krvavkastim izcedkom. Posledica je lahko slabokrvnost ali težave z zanositvijo. Še najmanj težav povzročajo miomi, ki se nahajajo na površini maternice. Le če so veliki, povzročajo težave zaradi pritiska na okolne organe (npr. mehur).
Odstranitev je potrebna, če miomi povzročajo težave, ali pa če začnejo hitro rasti.
Če je miom velik 8 cm ali manj ga običajno odstranimo laparoskopsko.

Priprava na operacijo
Bolnica dobi po pregledu v naši specialistični ambulanti navodila o potrebnih laboratorijskih preiskavah, ki jih mora opraviti pri izbranem zdravniku družinske medicine. Sledi pregled pri anesteziologu, ki oceni ali je bolnica sposobna za operativni poseg. Sprejem na oddelek je dan pred operacijo, redkeje na dan operacije.

Potek operacije
Operacija poteka v splošni anesteziji. Ko bolnica zaspi, vstavimo v sečni mehur urinski kateter in preko njega vbrizgamo modrilo. Tako hitreje prepoznamo morebitno poškodbo sečnega mehurja med operacijo. Operacija poteka skozi majhne kožne reze na spodnjem delu trebuha, skozi katere v trebušno votlino uvedemo inštrumente. Najprej trebušno votlino napolnimo z plinom CO2, da pridobimo več prostora za operiranje in varno uvajanje inštrumentov. Nato s posebnim instrumentom, harmoničnim skalpelom, ki povzroča minimalno poškodbo tkiva, naredimo rez na maternici, tik nad miomom. Z inštrumenti nato izluščimo miom in steno maternice zašijemo. Miom nato s posebnim inštrumentom zmeljemo in ga tako v obliki majhnih delcev odstranimo iz trebušne votline. Rutinsko ga pošljemo na patohistološki pregled, da se prepričamo, da gre za nenevarno obliko mioma. Po operaciji iz trebušne votline posesamo kri, izpraznimo plin in zašijemo rane na koži.

Trajanje zdravljenja
Ko se bolnica zbudi iz splošne anestezije, jo za tri ure prestavimo v prebujevalnico, nato pa za dva dni v sobo za intenzivno nego na oddelku. Drugi dan po opravljeni operaciji (dan operacije ne šteje), bolnico odpustimo v domačo oskrbo, kjer je nato še štirinajst dni v bolniškem staležu. Šivi kože odpadejo sami, odstranitev ni potrebna. Štiri tedne po operaciji je potreben pregled pri izbranem ginekologu.

Možni zapleti
- zapleti zaradi anestezije
- poškodba organa v trebušni votlini
- močna krvavitev iz maternice med operacijo
- strdek v venah nog ali v pljučih
- vnetje kožnih ran