Laparoskopska operacija tumorja jajčnika


Tumor jajčnika je tvorba v predelu jajčnika, ki je lahko cistična, solidna ali oboje. Cista je lahko napolnjena z bistro tekočino, sluzjo, lojem, krvjo ali gnojem. Tako cista kot soliden tumor sta lahko nenevarna (benigna) ali nevarna (maligna). Sum, da gre za maligni tumor, postavi zdravnik na osnovi hitrosti rasti tumorja, ginekološkega pregleda, ultrazvočnega videza tumorja in tumorskih markerjev, ki jih določimo v krvi.
Laparoskopija je preiskovalna metoda, pri kateri z optičnim instrumentom, uvedenim skozi trebušno steno, pregledamo trebušno votlino in njene organe, ki so za tak pregled dostopni. V primeru operacije, moramo skozi trebušno steno uvesti še delovne instrumente.

Priprava na operacijo
Bolnica dobi navodila o vseh pregledih in preiskavah, ki so potrebni pred operacijo. Za sprejem na oddelek pride praviloma zjutraj na dan operacije.

Potek operacije
Operacija poteka v splošni anesteziji. S posebno varnostno iglo na ustreznem mestu prebodemo trebušno steno. Skoznjo trebušno votlino napolnimo s primerno količino plina CO2, da se sprednja trebušna stena dvigne in loči od spodaj ležečih črevesnih vijug. Tako nastane prostor za varno uvedbo optičnega instrumenta - laparoskopa. Tik pod popkom naredimo 1,5 do 2 centimetra dolg prečen rez na koži in na tem mestu vstopimo v trebušno votlino z laparoskopom. Pri laparoskopiji si lahko ogledamo trebušno mreno sten, del jeter, žolčnika, črevesa, pečice in slepiča. V tem primeru so v celoti vidni tudi maternica, oba jajčnika in jajcevoda.
Za operacijo tumorja jajčnika je potrebno uvesti še po en delovni instrument skozi manjši kožni rez nad sramno kostjo, na levi ter desni strani v spodnjem delu trebuha. Pri ženskah v rodnem obdobju običajno odstranimo samo cisto, včasih pa je potrebno odstraniti jajčnik skupaj z jajcevodom. Tudi če gre za vnetni tumor, največkrat odstranimo poleg jajčnika tudi jajcevod, v katerem je pravzaprav žarišče vnetnega dogajanja. Tkivo večinoma odstranimo s posebno vrečko in ga pošljemo na histološki pregled.
Če je tumor sumljiv na rakasto tvorbo, pošljemo tkivo že med operacijo na mikroskopsko preiskavo, na podlagi katere se takoj odločimo, ali je potrebno operacijo razširiti tako, da prerežemo trebušno steno.
Poseg končamo tako, da odstranimo delovni instrument, izpraznimo plin iz trebušne votline in na koncu odstranimo še laparoskop. Rane na koži zašijemo z nitko, ki je kasneje ni potrebno odstranjevati.

Trajanje zdravljenja
Ko se bolnica zbudi iz splošne anestezije, jo za tri ure prestavimo v prebujevalnico, nato pa za en dan v sobo za intenzivno nego na oddelku. Drugi dan po opravljeni operaciji (dan operacije ne šteje), bolnico odpustimo v domačo oskrbo, kjer je nato še štirinajst dni v bolniškem staležu.

Možni zapleti
- zapleti zaradi splošne anestezije
- ob uvajanju delovnih instrumentov skozi trebušno steno lahko pride do poškodbe
  trebušnih organov (želodca, tankega ali debelega črevesa, pečice,
  sečnega mehurja) ali krvnih žil
- poškodbe, raztrganine ali krvavitve iz organov, ki jih operiramo (maternice,
  jajčnikov, jajcevodov ).
- nastanek krvnih strdkov v žilah
- vnetni odgovor na mestu operacije v trebušni votlini ali na ranah na trebušni
  steni.

Za reševanje zapletov je potrebno dodatno zdravljenje z antibiotiki, zdravili proti strjevanju krvi, celo dodatne operacije in podaljšano bolnišnično zdravljenje.