Laparoskopska operacija zunajmaternične nosečnosti


Zunajmaternična nosečnost je vsaka nosečnost, ki se ne nahaja v maternični votlini. Najpogosteje se nahaja v jajcevodu, redkeje v jajčniku, materničnem vratu, slepem rogu maternice ali celo v trebušni votlini. Posledica je izostanek menstruacije, ker pa se zarodek ne vgnezdi tako dobro kot v maternični votlini, prihaja do krvavitev oz. rjavkastega izcedka iz nožnice. Zaradi raztezanja organa ob napredovanju nosečnosti prihaja do bolečin, ki jih lahko spremlja tudi kolaps (izguba zavesti). Če ne prepoznamo pravočasno, da gre za zunajmaternično nosečnost, lahko pride do hude krvavitve v trebušno votlino, ali pa iz nožnice (če gre za nosečnost v materničnem vratu).
Laparoskopija je preiskovalna metoda, pri kateri z optičnim instrumentom, uvedenim skozi trebušno steno, pregledamo trebušno votlino in njene organe, ki so za tak pregled dostopni. V primeru operacije, moramo skozi trebušno steno uvesti še delovne instrumente.

Potek operacije
Operacija poteka v splošni anesteziji. S posebno varnostno iglo na ustreznem mestu prebodemo trebušno steno. Skoznjo trebušno votlino napolnimo s primerno količino plina CO2, da bi se sprednja trebušna stena dvignila in ločila od spodaj ležečih črevesnih vijug. Tako nastane prostor za varno uvedbo optičnega instrumenta - laparoskopa. Tik pod popkom naredimo 1,5 do 2 centimetra dolg prečen rez na koži in na tem mestu vstopimo v trebušno votlino z laparoskopom. Ogledamo si trebušno mreno sten, del jeter, žolčnika, črevesa, pečice in slepiča. V tem primeru so v celoti vidni tudi maternica, oba jajčnika in jajcevoda. Za operacijo zunajmaternične nosečnosti je potrebno uvesti še po en delovni instrument skozi manjši kožni rez nad sramno kostjo ter na levi in desni strani v spodnjem delu trebuha. Če gre za nosečnost v jajcevodu, jo po možnosti od tam odstranimo in jajcevod ohranimo, pogosto pa je treba jajcevod odstraniti. Če gre za zunajmaternično nosečnost v jajčniku, odstranimo jajčnik ali pa njegov del.
Poseg končamo tako, da odstranimo delovni instrument, preverimo, da ni krvavitve iz vbodne rane, izpraznimo plin iz trebušne votline in na koncu odstranimo še laparoskop. Rane na koži zašijemo z nitko, ki je ni potrebno odstranjevati.

Trajanje zdravljenja
Ko se bolnica zbudi iz splošne anestezije, jo za tri ure prestavimo v prebujevalnico, nato pa za en dan v sobo za intenzivno nego na oddelku. Drugi dan po opravljeni operaciji (dan operacije ne šteje), bolnico odpustimo v domačo oskrbo, kjer je nato še štirinajst dni v bolniškem staležu.

Možni zapleti
- zapleti zaradi splošne anestezije
- ob uvajanju delovnih instrumentov skozi trebušno steno lahko pride do poškodbe
  trebušnih organov (želodca, tankega ali debelega črevesa, pečice,
  sečnega mehurja) ali krvnih žil
- poškodbe, raztrganine ali krvavitve iz organov, ki jih operiramo (maternice,
  jajčnikov, jajcevodov ).
- nastanek krvnih strdkov v žilah
- vnetni odgovor na mestu operacije v trebušni votlini ali na ranah na trebušni
  steni.

Za reševanje zapletov je potrebno dodatno zdravljenje z antibiotiki, zdravili proti strjevanju krvi, celo dodatne operacije, podaljšano bolnišnično zdravljenje - po potrebi tudi na kakšnem drugem bolnišničnem oddelku.