Laparoskopska sterilizacija


Laparoskopska sterilizacija je trajna metoda kontracepcije, pri kateri z instrumentom, uvedenim skozi trebušno steno, termično obdelamo dela obeh jajcevodov, ki tako nista več prehodna, kar onemogoča zanositev.

Priprava na operacijo
Bolnica dobi navodila o vseh pregledih in preiskavah, ki so potrebni pred operacijo. Za sprejem na oddelek pride zjutraj na dan operacije.

Potek operacije
Operacija poteka v splošni anesteziji. S posebno varnostno iglo na ustreznem mestu prebodemo trebušno steno. Skoznjo Skoznjo trebušno votlino napolnimo s primerno količino plina CO2, da bi se sprednja trebušna stena dvignila in ločila od spodaj ležečih črevesnih vijug. Tako nastane prostor za varno uvedbo optičnega instrumenta - laparoskopa. Tik pod popkom naredimo 1,5 do 2 centimetra dolg prečen rez na koži in na tem mestu vstopimo v trebušno votlino z laparoskopom.
Ogledamo si trebušno mreno sten, del jeter, žolčnika, črevesa, pečice in slepiča, v celoti je vidna tudi maternica, oba jajčnika in jajcevoda. Nato uvedemo še en delovni instrument skozi 0,5 do 1 centimeter dolg rez na koži nad sramno kostjo. Skozi njega uvedemo posebno prijemalko s katero primemo jajcevod in ga v odseku 2 cm koaguliramo. Isto ponovimo še na drugem jajcevodu.
Poseg končamo tako, da odstranimo delovne instrumente, preverimo, da ni iz vbodne rane krvavitve, izpraznimo plin iz trebušne votline in na koncu odstranimo še laparoskop. Rane na koži zašijemo z nitko, ki je kasneje ni potrebno odstranjevati, ker odpade sama.


Trajanje zdravljenja
Prvi dan po opravljeni operaciji (dan operacije ne šteje), bolnico odpustimo v domačo oskrbo, kjer je nato še sedem dni v bolniškem staležu. Šivi kože odpadejo sami, odstranitev ni potrebna.

Možni zapleti
- zapleti zaradi splošne anestezije
- ob uvajanju delovnih instrumentov skozi trebušno steno lahko pride do poškodbe
  trebušnih organov (želodca, tankega ali debelega črevesa, pečice,
  sečnega mehurja) ali krvnih žil
- poškodbe, raztrganine ali krvavitve iz organov, ki jih operiramo (maternice,
  jajčnikov, jajcevodov ). - nastanek krvnih strdkov v žilah
- vnetni odgovor na mestu operacije v trebušni votlini ali na ranah na trebušni
  steni
- pri 1 od 1000 žensk pride kljub operaciji do zanositve

Za reševanje zapletov je potrebno dodatno zdravljenje z antibiotiki, zdravili proti strjevanju krvi, celo dodatne operacije, podaljšano bolnišnično zdravljenje - po potrebi tudi na kakšnem drugem bolnišničnem oddelku.