Diagnostična laparoskopija


Diagnostična laparoskopija je preiskovalna metoda, pri kateri z optičnim instrumentom, uvedenim skozi trebušno steno, pregledamo trebušno votlino in njene organe, ki so za tak pregled dostopni.
Za tak poseg se odločimo npr. pri kroničnih bolečinah v spodnjem delu trebuha, potem ko z drugimi diagnostičnimi metodami (ultrazvočna preiskava trebuha, kolonoskopija, pregled krvi...) ne najdemo vzroka za bolečine. Poseg naredimo tudi pri težavah z zanositvijo, potem ko smo izčrpali druge diagnostične metode.

Priprava na operacijo
Bolnica dobi navodila o vseh pregledih in preiskavah, ki so potrebni pred operacijo. Za sprejem na oddelek pride zjutraj na dan operacije.

Potek operacije
Operacija poteka v splošni anesteziji. S posebno varnostno iglo na ustreznem mestu prebodemo trebušno steno. Skoznjo Skoznjo trebušno votlino napolnimo s primerno količino plina CO2, da bi se sprednja trebušna stena dvignila in ločila od spodaj ležečih črevesnih vijug. Tako nastane prostor za varno uvedbo optičnega instrumenta - laparoskopa. Tik pod popkom naredimo 1,5 do 2 centimetra dolg prečen rez na koži in na tem mestu vstopimo v trebušno votlino z laparoskopom.
Pri laparoskopiji si lahko ogledamo trebušno mreno sten, del jeter, žolčnika, črevesa, pečice in slepiča, če so v trebuhu normalne razmere. V tem primeru so v celoti vidni tudi maternica, oba jajčnika in jajcevoda. Da bi videli tudi čim več skritih delov teh organov, si večinoma pomagamo z dodatnim instrumentom. Z njim vstopimo v trebušno votlino skozi 0,5 do 1 centimeter dolg rez na koži nad sramno kostjo.
Tako lahko organe - n.pr. jajčnik, slepič, maternico - premikamo in so vidni z več strani. Če odkrijemo nepravilnosti (npr. Endometriozo, zarastline...) nadaljujemo z laparoskopsko operacijo. V tem primeru moramo skozi trebušno steno uvesti še delovne instrumente.
Poseg končamo tako, da odstranimo delovne instrumente, preverimo, da ni iz vbodne rane krvavitve, izpraznimo plin iz trebušne votline in na koncu odstranimo še laparoskop. Rane na koži zašijemo z nitko, ki je kasneje ni potrebno odstranjevati, ker odpade sama.

Trajanje zdravljenja
Prvi dan po opravljeni operaciji (dan operacije ne šteje), bolnico odpustimo v domačo oskrbo, kjer je nato še sedem do deset dni v bolniškem staležu. Šivi kože odpadejo sami, odstranitev ni potrebna.

Možni zapleti
- zapleti zaradi splošne anestezije
- ob uvajanju delovnih instrumentov skozi trebušno steno lahko pride do poškodbe
  trebušnih organov (želodca, tankega ali debelega črevesa, pečice,
  sečnega mehurja) ali krvnih žil
- poškodbe, raztrganine ali krvavitve iz organov, ki jih operiramo (maternice,
  jajčnikov, jajcevodov ).
- nastanek krvnih strdkov v žilah
- vnetni odgovor na mestu operacije v trebušni votlini ali na ranah na trebušni
  steni.

Za reševanje zapletov je potrebno dodatno zdravljenje z antibiotiki, zdravili proti strjevanju krvi, celo dodatne operacije, podaljšano bolnišnično zdravljenje - po potrebi tudi na kakšnem drugem bolnišničnem oddelku.