Histeroskopska odstranitev maternične sluznice

(Histeroskopska ablacija endometrija)


Nepravilne maternične krvavitve, kot so močne in dolgotrajne menstruacije ter izvenciklične krvavitve, nastanejo zaradi številnih vzrokov. Če s preiskavami odkrijemo organski vzrok, kot so miomi ali polipi maternične sluznice, je zdravljenje že takoj kirurško. V primeru, da ne najdemo organskih vzrokov, je na prvem mestu zdravljenje z zdravili, praviloma hormoni. Če ni uspešno, bolnicam, ki so zaključile z načrtovanjem nosečnosti, predlagamo histeroskopsko odstranitev maternične sluznice. Pred tem moramo z odvzemom maternične sluznice za patohistološko preiskavo izključiti predrakaste ali rakaste spremembe. Bolnica se mora zavedati, da:
• po posegu 30 odstotkov žensk sploh ne krvavi več, polovica od njih ima pičle menstruacije, 10 odstotkov normalne menstruacije, pri okoli 10 odstotkih bolnic je operacija neuspešna
• menstruacije bodo postale manj boleče
• poseg ne zagotavlja sterilnosti, potrebna je kontracepcija

Priprava na operacijo
Pred histeroskopsko odstranitvijo maternične sluznice je potrebna šest tedenska hormonska priprava. Bolnica dobi navodila o vseh pregledih in preiskavah, ki so potrebni pred operacijo. Za sprejem na oddelek pride praviloma zjutraj na dan operacije.

Potek operacije
Operiramo v splošni anesteziji. Razširimo maternični vrat in skozenj uvedemo histeroskop, cevast inštrument z optiko, ki omogoča neposredno vidno kontrolo posega. Preko njega dovajamo v maternično votlino tekočino, da jo raztezamo, in jo hkrati odvajamo, s tem maternično votlino izpiramo, da je vidljivost čim boljša. Skozi delovni kanal histeroskopa uvedemo električno rezalno zanko, s katero izrežemo maternično sluznico v obliki številnih trakov. Iz maternice jih odstranimo s prijemalko in jih pošljemo na patohistološki pregled, da se prepričamo, da gre za normalno sluznico. Maternično sluznico lahko uničimo tudi tako, da jo koaguliramo z električno kroglico. Ves čas operacije skrbno nadziramo porabo tekočine za raztezanje in izpiranje maternične votline. Če se skozi žile sten maternične votline vsrka preveč tekočine, moramo operacijo zaradi nevarnosti preobremenitve s tekočino prekiniti prej, preden da bi odstranili vso sluznico. To se zgodi redko, največkrat pa pri večji maternici in debeli sluznici. Če se krvavitve po operaciji zmanjšajo, ponovna operacija ni potrebna, saj je lahko tudi delna odstranitev maternične sluznice zadostna. Če ni izboljšanja, je ponovna operacija v velikem odstotku uspešna.
Po posegu dobi bolnica zdravilo za krčenje maternice.

Trajanje zdravljenja
Po operaciji nadziramo počutje bolnice in jakost krvavitve iz nožnice. Bolnico naslednji dan odpustimo v domačo oskrbo. Krvavitev iz nožnice traja različno dolgo, v obliki pičlih izcedkov tudi dva ali tri tedne, lahko tudi do naslednje menstruacije.

Možni zapleti
- zapleti zaradi anestezije
- poškodba stene maternice, posledica je možna poškodba organa v trebušni votlini, predvsem črevesa.
- redko pride do preobremenitve s tekočino
- krvavitev iz maternice
- vnetje
- zračna embolija (izjemno redko)