Histeroskopska odstranitev mioma maternice


Miomi maternice so najpogostejše nezločeste (benigne) tvorbe pri ženskah. Sestavljeni so iz mišičnega tkiva. Pogosto ne povzročajo nobenih težav, potrebno je le spremljanje njihove rasti. Redko se spremenijo v zločesto (maligno ) tvorbo. Nahajajo se lahko izključno v steni maternice, na njeni površini ali tik pod sluznico in se bočijo v maternično votlino. Največ težav povzročajo tisti v steni in pod sluznico, kar je odvisno tudi od velikosti. Ženska ima močne in boleče ter dolgotrajne menstruacije in vmesne krvavitve. Je slabokrvna. Ima lahko težave z zanositvijo.
Miome, ki se bočijo v maternično votlino z več kot 1/3 svojega obsega in so manjši od 3 cm, odstranimo histeroskopsko, to je skozi maternični vrat, pod neposredno vidno kontrolo. Taka operacija je kratkotrajna, okrevanje je hitro, z malo zapleti, približno 90% bolnic po operaciji nima več težav.

Priprava na operacijo
Če poseg opravimo takoj po končanem perilu, hormonska priprava maternične sluznice ni potrebna, v nasprotnem primeru pa je, da je v času posega čim tanjša. Zaradi jemanja zdravila se zmanjša prekrvavitev mioma, pri dovolj dolgem zdravljenju pa se zmanjša tudi njegova prostornina. Operacija je zaradi tega bolj varna in bolj enostavna ter hitrejša.
Bolnica dobi navodila o vseh pregledih in preiskavah, ki so potrebni pred operacijo. Za sprejem na oddelek pride zjutraj na dan operacije.

Potek operacije
Operiramo v splošni anesteziji. Ko bolnica zaspi, razširimo maternični vrat in skozenj uvedemo histeroskop, cevast inštrument z optiko, ki omogoča neposredno vidno kontrolo posega. Preko njega dovajamo v maternično votlino tekočino, da jo raztezamo, in jo hkrati odvajamo, s tem maternično votlino izpiramo, da je vidljivost čim boljša. Skozi delovni kanal histeroskopa uvedemo električno rezalno zanko, s katero po delih izrežemo miom. Dele mioma odstranimo iz maternice s prijemalko in jih pošljemo na patohistološki pregled, da se prepričamo, da gre za nenevarno obliko mioma. Krvavitve v ležišču mioma zaustavimo tako, da jih koaguliramo s kroglico. Ves čas operacije skrbno nadziramo porabo tekočine za raztezanje in izpiranje maternične votline. Če se skozi žile mioma, katerega režemo, vsrka preveč tekočine, moramo operacijo zaradi nevarnosti preobremenitve s tekočino prekiniti prej, preden da bi odstranili ves miom. To se zgodi redko, največkrat pa pri globoko ležečih in velikih miomih. Takrat predlagamo čez nekaj časa ponovni poseg, lahko pa se zgodi, da maternica sama iztisne preostali del mioma.
Po posegu dobi bolnica zdravilo za krčenje maternice.

Trajanje zdravljenja
Po operaciji nadziramo počutje bolnice in jakost krvavitve iz nožnice. Če ni težav, bolnico že isti dan odpustimo v domačo oskrbo. Priporočamo sedem do deset dni počitka in bolniškega staleža, izjemoma več. Krvavitev iz nožnice traja različno dolgo, v obliki pičlih izcedkov tudi dva ali tri tedne, kar je odvisno od velikosti mioma, ki smo ga odstranili.

Možni zapleti
- zapleti zaradi anestezije
- predrtje stene maternice, posledica je lahko poškodba organa v trebušni votlini, predvsem črevesa
- redko pride do preobremenitve s tekočino
- krvavitev iz maternice
- vnetje
- zračna embolija (izjemno redko)