Histeroskopska odstranitev polipa maternične sluznice


Polipi maternične sluznice so večinoma nezločeste (benigne) tvorbe v maternični votlini na ozkem peclju, lahko pa imajo tudi širšo osnovo. Sestavljeni so iz veziva z žilami in žlezami, maternična sluznica se nahaja na površini. Velikokrat ne povzročajo nobenih težav, ginekolog jih odkrije slučajno. Redko (od 0,5 do 4,8%) se spremenijo v zločeste (maligne) tvorbe, možnost narašča s starostjo in dejavniki tveganja, ponavadi se pojavi nepravilna krvavitev iz maternice. Pogostejši so pri ženskah s kasno menopavzo, pri tistih, ki imajo težave z debelostjo, neplodnostjo, imajo polipe materničnega vratu ali jemljejo zdravilo tamoxifen po operaciji zaradi raka dojk.
Povzročajo lahko močna in dolgotrajna perila ter vmesne krvavitve, ali pa ponovno krvavitev po enem ali več letih v pomenopavznem obdobju.
Verjetno je smiselno odstraniti vse polipe, tiste, ki povzročajo težave in tiste, ki jih ne, saj trenutno še ne obstaja metoda, ki bi tako zanesljivo razlikovala med nezločestimi in zločestimi polipi kot patohistološka preiskava tkiva, ki ga po operaciji vedno damo na pregled.
Pred obdobjem endoskopskega načina operiranja je bilo potrebno zaradi krvavitev, ki jih povzročajo polipi, marsikateri ženski odstraniti maternico, danes jih odstranimo s histeroskopsko operacijo, ki je za žensko varen, enostaven in zelo učinkovit poseg, okrevanje pa kratkotrajno.

Priprava na operacijo
Pri bolnicah, ki imajo redne menstruacije, opravimo poseg neposredno po končani menstruaciji, pri tistih v menopavzi pa katerikoli dan. Bolnica dobi navodila o vseh pregledih in preiskavah, ki so potrebni pred operacijo. Za sprejem na oddelek pride zjutraj na dan operacije.

Potek operacije
Večinoma operiramo v splošni anesteziji. Ko bolnica zaspi, razširimo maternični vrat in skozenj uvedemo histeroskop, cevast inštrument z optiko, ki omogoča neposredno vidno kontrolo posega. Preko njega dovajamo v maternično votlino tekočino, da jo raztezamo, in jo hkrati odvajamo, s tem maternično votlino izpiramo, da je vidljivost čim boljša. Skozi delovni kanal histeroskopa uvedemo električno rezalno zanko, s katero po delih izrežemo polip. Iz maternice ga odstranimo s prijemalko in ga pošljemo na patohistološki pregled, da se prepričamo, da gre za nenevarno obliko polipa. Mesto, odkoder je polip izraščal, koaguliramo, da bi preprečili ponovno rast, s tem ustavimo tudi krvavitev. Ves čas operacije skrbno nadziramo porabo tekočine za raztezanje in izpiranje maternične votline. Možnost preobremenitve s tekočino je majhna, saj je operacija kratkotrajna, polipi imajo večinoma ozko osnovo, zato pri rezanju ne odpremo večjih žil kot pri operaciji miomov.

Trajanje zdravljenja
Po operaciji nadziramo počutje bolnice in jakost krvavitve iz nožnice. Če ni težav, bolnico že isti dan odpustimo v domačo oskrbo. Priporočamo od sedem do deset dni počitka in bolniškega staleža, pri majhnih polipih lahko samo en dan. Krvavitev iz nožnice traja nekaj dni, ponavadi je pičla.

Možni zapleti
- zapleti zaradi anestezije
- predrtje stene maternice, posledica je lahko poškodba organa v trebušni votlini, predvsem črevesa
- redko pride do preobremenitev s tekočino
- krvavitev iz maternice
- vnetje
- zračna embolija (izjemno redko)