Abdominalna histerektomija z adneksektomijo in pelvično limfadenektomijo


Pri omenjeni operaciji preko trebušne stene odstranimo maternico, jajcevoda, jajčnika in bezgavke ob steni medenice. Za tako operacijo se odločimo, kadar gre za rakasto obolenje maternične sluznice, če bolezen še ni razširjena izven maternice.

Priprava na operacijo
Bolnica dobi v specialistični ambulanti navodila o potrebnih preiskavah pred operativnim posegom. Dan pred tem je sprejeta na oddelek, zvečer dobi injekcijo zdravila proti strjevanju krvi, na dan operacije pa še odmerek antibiotika.

Potek operacije
Operacija poteka v splošni anesteziji. Ko bolnica zaspi, vstavimo v sečni mehur urinski kateter in preko njega vbrizgamo modrilo. Tako hitreje prepoznamo morebitno poškodbo sečnega mehurja med operacijo. Nato naredimo vzdolžni rez kože od sramne kosti do popka, redkeje pa prečni rez trebušne stene nad sramno kostjo. Vstopimo v trebušno votlino, ter najprej pregledamo zgornji del le-te, vidni del črevesa ter maternico z jajcevodoma in jajčnikoma. Najprej odstranimo jajcevoda in jajčnika, nato pa ločimo maternico od materničnih vezi in jo v celoti odstranimo. Krn nožnice obšijemo. Nato odstranimo bezgavke ob velikih žilah ob steni medenice, kamor najpogosteje zaseva rak maternične sluznice. Ustavimo morebitne krvavitve, speremo trebušno votlino s tekočino in zašijemo trebušno steno. V trebušno votlino običajno vstavimo drenažno cevko, ki jo skozi manjšo luknjico v trebušni steni izpeljemo ven iz trebušne votline. Tako nadzorujemo, če je po operaciji prišlo do krvavitve v predelu operativnega polja.
Odstranjeno maternico s priveski ter bezgavke pošljemo na patohistološko preiskavo. Ta pokaže, če je bolezen res omejena na maternico ali pa so zasevki tudi v jajčnikih, jajcevodih oz. v bezgavkah. Glede na ta izvid se odločimo ali je po operaciji potrebno dodatno zdravljenje (predvsem obsevanje).

Trajanje zdravljenja
Ko se bolnica zbudi iz splošne anestezije, jo za tri ure prestavimo v prebujevalnico, nato pa za dva dni v sobo za intenzivno nego na oddelku. Bolnici 5. dan po operaciji odstranimo kožne sponke ali šive in jo odpustimo v domačo oskrbo. Priporočamo dva meseca počitka in bolniškega staleža, nato pa še zdraviliško zdravljenje.

Možni zapleti
- zapleti zaradi anestezije
- poškodba organov v trebušni votlini, predvsem sečnega mehurja ali črevesa
- močna krvavitev iz večjih žil, zlasti pri odstranitvi bezgavk
- vnetna reakcija v trebušni votlini
- strdek v venah nog ali v pljučih
- vnetje rane