Odstranitev miomov maternice z laparotomijo


Miomi so tumorji mišičnega tkiva maternice. Prisotni so pri 20-30% žensk v rodnem obdobju. V veliki večini so nenevarni, le v nizkem odstotku so maligne narave.
Lahko se v celoti nahajajo v steni maternice in povzročajo močne in boleče menstruacije. Lahko pa se bočijo v maternično votlino in so vzrok močnim, bolečim in dolgotrajnim menstruacijam in vmesnim krvavkastim izcedkom. Posledica je lahko slabokrvnost ali težave z zanositvijo. Še najmanj težav povzročajo miomi, ki se nahajajo na površini maternice. Le če so veliki, povzročajo težave zaradi pritiska na okolne organe (npr. mehur).
Odstranitev je potrebna, če miomi povzročajo težave, ali pa če začnejo hitro rasti.
Če je miom velik več kot 8 cm ali če gre za več kot tri miome, jih običajno odstranimo z laparotomijo (daljšim rezom na trebušni steni pod popkom).

Priprava na operacijo
Bolnica dobi po pregledu v naši specialistični ambulanti navodila o potrebnih laboratorijskih preiskavah, ki jih mora opraviti pri izbranem zdravniku družinske medicine. Sledi pregled pri anesteziologu, ki oceni ali je bolnica sposobna za operativni poseg. Sprejem na oddelek je dan pred operacijo.

Potek operacije
Operacija poteka v splošni anesteziji. Ko bolnica zaspi, prerežemo trebušno steno, približno 2 cm nad sramnico, v dolžini 12 do 15 cm. Skozi rez na maternici izluščimo miom in nato rez zašijemo. V primeru večjega števila miomov, je potrebno maternico prerezati na več mestih. Nato zašijemo trebušno steno. Kožo zašijemo s šivi ali pa jo spnemo s kovinskimi sponkami. Miom rutinsko pošljemo na patohistološki pregled, da se prepričamo, da gre za nenevarno obliko mioma.

Trajanje zdravljenja
Ko se bolnica zbudi iz splošne anestezije, jo za tri ure prestavimo v prebujevalnico, nato pa za dva dni v sobo za intenzivno nego na oddelku. Tretji dan po operaciji jo nato prestavimo v navadno bolniško sobo. Peti dan po opravljeni operaciji (dan operacije ne šteje), odstranimo sponke na koži in bolnico odpustimo v domačo oskrbo, kjer je nato še štiri tedne v bolniškem staležu.

Možni zapleti
- zapleti zaradi anestezije
- poškodba organa v trebušni votlini
- močna krvavitev iz maternice med operacijo
- vnetje operativne rane
- strdek v venah nog ali v pljučih vnetje