Odstranitev maternice preko nožnice

(vaginalna histerektomija z ali brez plastike nožnice)


Najpogosteje se odločimo za tak način operiranja, če ima bolnica ponižano maternico ter težave z odvajanjem vode zaradi ponižane stene mehurja.
Prednost pred odstranitvijo maternice
preko trebušne stene je v tem, da:
- je primernejša za ženske s prekomerno telesno težo
- lahko na ta način rešimo tudi težave zaradi ponižanega mehurja
- je okrevanje po taki operaciji hitrejše
- je zapletov manj

Omejitve operacije so:
- na ta način pogosto ni mogoče odstraniti jajčnikov
- operacija ni možna, če je maternica zelo povečana
- operacija ni možna , če so zarastline v medenici
- operacija je težko izvedljiva, če maternica ni ponižana

Priprava na operacijo
Bolnica dobi v specialistični ambulanti navodila o potrebnih preiskavah pred operativnim posegom. Dan pred tem je sprejeta na oddelek, zvečer dobi injekcijo zdravila proti strjevanju krvi, na dan posega pa preventivni odmerek antibiotika.

Priprava na operacijo
Operacija poteka v splošni anesteziji. Ko bolnica zaspi, vstavimo v sečni mehur urinski kateter in preko njega vbrizgamo modrilo. Tako hitreje prepoznamo morebitno poškodbo sečnega mehurja med operacijo. Nato prerežemo steno nožnice okoli materničnega vratu in vstopimo v trebušno votlino. Maternico ločimo od materničnih vezi in jo v celoti odstranimo. Pregledamo tudi jajcevoda in jajčnika, če sta dostopna, jih odstranimo. Krn nožnice obšijemo. Če je ponižan sečni mehur naredimo sprednjo plastiko nožnice. Naredimo rez na sprednji steni nožnice in odluščimo mehur od stene nožnice. Mehur nato z nekaj šivi dvignemo na normalen položaj. Steno nožnice zašijemo.
Če je ponižana tudi zadnja stena nožnice naredimo zadnjo plastiko nožnice. Pri tem prerežemo steno nožnice in od nje odluščimo steno črevesa. Z nekaj šivi približamo desni in levi pol mišice levatorja in steno nožnice zašijemo. V nožnico vstavimo trak, ki ostane v nožnici do naslednjega dne, ko ga odstranimo.
Odstranjeno maternico s priveski pošljemo na patohistološko preiskavo.

Trajanje zdravljenja
Ko se bolnica zbudi iz splošne anestezije, jo za tri ure prestavimo v prebujevalnico, nato pa za dva dni v sobo za intenzivno nego na oddelku. Bolnici 4. dan po operaciji odstranimo urinski kateter. Če se sečni mehur po uriniranju dobro izprazni, jo 5. dan odpustimo v domačo oskrbo. Priporočamo šest tednov počitka in bolniškega staleža.

Možni zapleti
- zapleti zaradi anestezije
- poškodba organov v trebušni votlini, predvsem sečnega mehurja ali črevesa
- močna krvavitev iz večjih žil
- vnetna reakcija v trebušni votlini
- strdek v venah nog ali v pljučih
- vnetje rane v nožnici