ATOM – sprednja transobturatorna mrežica


ATOM – sprednja transobturatorna mrežica
je rekonstruktiven operativni poseg, ki se opravi pri ženskah zaradi zdrsa sprednje stene nožnice ter znakov in simptomov, ki jih ta zdrs povzroča.

Prolaps – zdrs sprednje stene nožnice
prepoznamo po znakih in simptomih:
- izboklina pred spolovilom - cistokela
- boleč vlek v predelu presredka
- bolečine za sramnico
- občutek polne nožnice
- oteženi oz. nezadostni spolni odnosi
- stresna urinska inkontinenca (SUI)
- pogosto uriniranje
- mešana in urgentna urinska inkontinenca
- oteženo praznjenje mehurja
- zastajanje urina …

Stresna urinska inkontinenca (SUI) je eden od prvih znakov popuščanja podpornih struktur medeničnega dna oz. sprednje stene nožnice in se kaže v nehotnem odtekanju urina skozi sečnico ob napenjanju (delo, hoja, kašelj, kihanje …). Pri urgentni urinski inkontinenci pa urina ni mogoče zadržati, ko se pojavi tiščanje na vodo.
Urinska inkontinenca je zelo pogosto velik socialni problem, saj prizadeto osebo močno omeji pri številnih dejavnostih v službi in zasebnem življenju.

Priprava na operacijo
Bolnica dobi navodila o potrebnih pregledih in preiskavah pred operacijo. Sprejem je dan pred posegom.

Potek operacije
Operacijo opravimo v splošni ali regionalni (spinalni) anesteziji. Vstavimo urinski kateter, skozenj vbrizgamo modrilo v mehur. Skozi dva minimalna reza na sprednji steni nožnice, eden je pod sečnico, drugi je tik nad materničnim vratom, odpremo prostor med mehurjem in nožnico ter ob sečnici. S posebnimi iglami se nato uvedejo vstavitveni trakovi prolenske mrežice, ki jo vstavimo pod sečnico ter med nožnico in mehur. Kožo v stegensko – genitalni gubi, levo in desno, prebodemo na dveh mestih in izvlečemo konce trakov. Reza na nožnici in vbodne rane kože zašijemo s posameznimi šivi.

Trajanje zdravljenja
Operiranka je z oddelka odpuščena četrti dan po operaciji (dan operacije se ne šteje). Prve tri dni ima še vstavljen urinski kateter. Šivi na koži in v nožnici odpadejo sami, odstranitev ni potrebna. Bolniški stalež traja 14 dni. Težka fizična dela odsvetujemo za pol leta.

Možni zapleti
- zapleti v zvezi z anestezijo
- poškodbe sosednjih organov
- močna krvavitev
- vnetje ran