TVT – nenapetostni vaginalni trak


TVT – nenapetostni vaginalni trak
je minimalno invaziven operativni poseg, ki se opravi pri ženskah s stresno urinsko inkontinenco.

Stresna urinska inkontinenca (SUI)
je eden od prvih znakov popuščanja podpornih struktur medeničnega dna in se kaže v nehotnem odtekanju urina skozi sečnico ob napenjanju (delo, hoja, kašelj, kihanje …). SUI je lahko tudi velik socialni problem, saj prizadeto osebo močno omeji pri številnih dejavnostih v službi in vsakodnevnem življenju.

Priprava na operacijo
Bolnica dobi navodila o potrebnih pregledih in preiskavah pred operacijo. Sprejem je na dan posega.

Potek operacije
Operacijo opravimo v lokalni anesteziji, ki jo operater izvede na začetku posega. Tako je operiranka budna, ne čuti bolečine, čuti pa, da se nekaj dogaja. Vstavimo urinski kateter. Med posegom beležimo utrip srca in krvni tlak. Rez na nožnici, pod sečnico, je minimalen. Odpre se prostor levo in desno ob sečnici. S posebnimi iglami se nato uvede polipropilenski trak pod sečnico. Kožo v stegensko – genitalni gubi, levo in desno, prebodemo in izvlečemo konca traku. Trak približamo sečnici ob kašlju operiranke. Rez na nožnici in vbodni rani kože zašijemo s posameznimi šivi.


Trajanje zdravljenja
Operiranka sama urinira že nekaj ur po operaciji. Odpuščena je naslednji dan. Šivi na koži in v nožnici odpadejo sami, odstranitev ni potrebna. Bolniški stalež traja 14 dni. Težka fizična dela odsvetujemo za pol leta.


Možni zapleti
- poškodbe sosednjih organov
- močna krvavitev
- vnetje ran