Histeroskopska odstranitev pregrade maternice


Pregrada (septum ) maternice je najpogostejša prirojena nepravilnost maternice. Maternična votlina je razdeljena v dva prostora. Pregrada je lahko popolna ali komaj nakazana, takrat je svod maternice le malo vbočen. V raziskavah je bilo ocenjeno, da ima pregrado maternice en odstotek neplodnih žensk in trije odstotki žensk s ponavljajočimi se splavi. Je tudi pomemben dejavnik tveganja za prezgodnji porod. Sum na pregrado postavimo z običajno (dvodimenzionalno) nožnično ultrazvočno preiskavo, zelo zanesljivo pa jo prikažemo s tridimenzionalnim ultrazvokom. Ženskam z navedenimi težavami in ultrazvočno vidno pregrado predlagamo histeroskopijo, pri kateri pregrado prerežemo.

Priprava na operacijo
Poseg opravimo takoj po končanem perilu, hormonska priprava sluznice ni potrebna.
Bolnica dobi navodila o vseh pregledih in preiskavah, ki so potrebni pred operacijo. Za sprejem na oddelek pride praviloma zjutraj na dan operacije.

Potek operacije
Operiramo v splošni narkozi. Ko bolnica zaspi, razširimo maternični vrat in skozenj uvedemo histeroskop, cevast inštrument z optiko, ki omogoča neposredno vidno kontrolo posega. Preko njega dovajamo v maternično votlino tekočino, da jo raztezamo, in jo hkrati odvajamo, s tem maternično votlino izpiramo, da je vidljivost čim boljša. Skozi delovni kanal histeroskopa uvedemo električni rezalni kaveljček, s katerim prerežemo pregrado. Med operacijo skrbno nadziramo porabo tekočine za raztezanje in izpiranje maternične votline. Možnost obremenitve s tekočino je zelo majhna, saj je operacija kratkotrajna, pregrada pa je največkrat slabo prekrvavljena.

Trajanje zdravljenja
Po operaciji nadziramo počutje bolnice in krvavitev iz nožnice. Če ni težav, bolnico že isti dan odpustimo v domačo oskrbo. Priporočamo do sedem dni počitka in bolniškega staleža, Krvavitev iz nožnice traja nekaj dni, ponavadi je pičla. Pri močnih krvavitvah, bolečinah in povišani telesni temperaturi priporočamo pregled pri izbranem ginekologu čimprej, sicer pa čez tri do štiri tedne.

Možni zapleti
- zapleti zaradi anestezije
- predrtje stene maternice, posledica je lahko poškodba organa v trebušni votlini, predvsem črevesa
- redko pride do preobremenitve s tekočino
- krvavitev iz maternice
- vnetje
- zračna embolija (izjemno redko)