Essure sterilizacija

Vstavitev mikrovložkov Essure postaja vedno pogostejša metoda neinvazivne, enostavne in varne trajne zaščite pred zanositvijo. Pri posegu gre za vstavitev mikrovložkov iz nitinola (zlitine niklja in titana) v jajcevoda.

Sterilizacije Essure ne izvajajo v vseh bolnišnicah v Sloveniji, poleg Slovenj Gradca imajo največ izkušenj v Mariboru. Zato se relativno veliko število pacientk iz drugih regij Slovenije odloča, da opravi poseg v Slovenj Gradcu.

Pomemben je pravilen izbor pacientk, zato pacientke, ki že imajo nepravilne krvavitve ali kronične bolečine, niso primerne za ta poseg, čeprav vzročna povezava v tem primeru ni dokazana. Neprimerne so tudi pacientke z imunsko pomanjkljivostjo.

Postopek opravimo brez anestezije, traja 5-10 minut. Po posegu pacientka odide takoj domov. Bolniški stalež ni potreben.

Izvajanje posega zahteva predvsem dobro predznanje iz ambulantne histeroskopije, kar pomeni brez anestezije, brez vstavljanja instrumentov za razširjanje nožnice, le s pomočjo tanke cevke, torej vaginoskopsko. V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec se lahko pohvalimo z dolgo tradicijo opravljanja ambulantne histeroskopije.

Pacientka mora po posegu še 3 mesece uporabljati dodatno zaščito pred zanositvijo, nato pride na ultrazvočno kontrolo k operaterju, ki v veliki večini ugotovi primerno lego vložkov in torej uspešno opravljen poseg.

Od novembra 2010 do začetka aprila 2016 smo na Oddelku za ginekologijo in porodništvo SB SG opravili 430 primerov Essure sterilizacije. Metoda je uspešna v 97%, kar je enakovredno evropskim rezultatom. Pacientke so v povprečju s postopkom zelo zadovoljne. Povprečna ocena bolečine po VAS lestvici znaša 2,86 od 10 možnih stopenj, pri čemer 0 pomeni brez bolečine, 10 pa predstavlja neznosno bolečino. Do zdaj še nismo imeli zanositve po Essure sterilizaciji.
Za dodatna vprašanja se obrnite na Oddelek za ginekologijo in porodništvo, Splošna bolnišnica Slovenj Gradec.